FORGOT YOUR DETAILS?

CREATE ACCOUNT

Кои сме ние?

Адлер институт България е основан през 2019 година. Създатели са Драгомира Павлова и Гергана Маркова, PhD. Създаването му е вдъхновено от Българското общество по индивидуална психология и най-големият институт по индивидуална психология в света „Adler Institute of Israel”. Двата института развиват много близки отношения в годините, имат съвместни участия в Дните на индивидуалната психология през 2018 и 2019 година.

Институтът работи в съответствие с общоприетото разбиране на световните професионалисти и разглежда семейството като източник на социална устойчивост. Вкъщи детето получава ценности, убеждения, умения и норми- основите на човешките отношения. С влиянието на родителите си децата ще развиват своя субективен начин на живот.

Демократичното общество трябва да инвестира в родителите и семейство, за да отгледа поколение възрастни, които са отговорни, имат социален афинитет, съпричастност към другите и взаимно уважение.

Ние вярваме, че всичко започва у дома и затова наше задължение е да подхранваме, укрепваме и върнем отговорността на родителите за възпитанието на следващото поколение.

Програмите за обучение на Института предлагат професионални знания и обучение за родители и специалисти. Може да ги откриете ТУК.

Д-р Гергана Маркова

Основател е на Академия за ранно детско развитие и центрове „Бобче Топче“, Стара Загора и София, частна детска градина, София и Адлер Институт България.

В периода 2001-2020г. д-р Маркова е преподавател по специална педагогика в Тракийски университет, гр. Стара Загора. Притежава докторска степен по специална педагогика. Повече от 18 години е работила активно с деца със специални образователни потребности в частни и държавни центрове, сред които УМБАЛ „Професор-доктор Стоян Киркович“, гр. Стара Загора, Дневен център за деца с психофизически нарушения и в частни логопедични центрове.

Има над 20 години  практика като логопед, специален педагог, както и   множество квалификации, обучения и тренинги по: специална педагогика,  социална работа с възрастни с увреждания и деца със специални образователни потребности, приложна поведенческа  анализа, психодрама, хипноза и хипнотерапия, релационна психомоторика и психомоторни практики, индивидуална психология и др. Обучавала  се е в България, Великобритания, Италия, Испания и Израел.

Преминала е обучение за тестване на първични рефлекси и дисбаланс в мозъка на детските неврологични разтройства лично с американския невролог д-р Робърт Мелило, създател на революционната програма за баланс на мозъка при деца с аутизъм, дислексия и неврологични разстройства (д-р Мелило е автор на световния бестселър „Откъснати деца“, публикуван и в България). Сертифицирана е и по сетивно-двигателната програма Rhythmic movement, създадена в Швеция през 1985 г., както и към Gymbaroo, Австралия.

Преминала е обучение и с д-р Хари Шнайдер (eдин от  водещите невролози в света, работи към медицинските центрове на Университетите „Колумбия” и „Йейл”) по транскраниална електростимулация за възстановяване мозъчните центрове на речта при деца с аутизъм и други проблеми в развитието. Невролингвистична мотивационна игра.

Д-р Маркова е дипломирана към Адлер Институт Израел и сертифицирана като ментор на родители, преминала е редица обучения в областта на индивидуалната психология от водещи международни институти и специалисти от цял свят, сред които и Адлер институт Израел. Методите и практиките на индивидуалната психология са в основата на нейния подход при консултирането на родители, обучение на специалисти и възпитанието на деца. Тези практики са застъпени при  възпитанието и обучението във всички създадени от нея центрове, детски градини „Бобче Топче“ и институт.

Тя е привърженик на холистичен подход към детското развитие. Убедена е, че всяка прилагана програма в ранното детско развитие има своите предимства, но често най-добър ефект се постига, когато се използва комплекс от методи, техники, подходи и знания. Д-р Маркова провежда индивидуални консултации с деца и родители в Академия за ранно детско развитие „Бобче Топче“ в София и Стара Загора и в Адлер Институт България.

Автор и в съавторство е на редица книги, учебни помагала и научни публикации: "Общуване при деца от аутистичния спектър на поведение” (2018); “Сетивни и комбинирани нарушения” (2019); “Особености на комуникацията при деца със слухови и комбинирани нарушения” (2019) и др.

Драгомира Павлова

Основател на частна детска градина «Бобче Топче», гр. София и Адлер Институт България.

Драгомира е икономист и финансист по образование. Има зад гърба си 18 години опит като мениджър и консултант по маркетинг и продажби. Тя стига до най-високите постове във финансовия сектор, но открива, че това не й носи удовлетворение.

Постепенно развива интереса си към психологията и завършва психодрама към Психодраматична работилница.

През 2015 година става майка на момиченце и това пресича пътя й с д-р Гергана Маркова.

През 2017 година Драгомира Павлова и д-р  Маркова създават ЧДГ Бобче Топче в гр.София. Драгомира работи усилено по създаването, лицензирането на Бобче Топче като частна детска градина към МОН.

През 2019 година основава Адлер Институт България, съвместно с Гергана Маркова.

Тя е основен двигател на партньорството между Адлер Институт България и Адлер Институт Израел, най-големия институт за индивидуална психология в света. Тя осъществява всички дейности по лицензиране, регистриране и легално признаване на института.

Нейните контакти с Адлер Инситут Израел водят две поредни години самия изпълнителен директор на института, Оснат Харел, като гост лектор в дните ина индивидуалната психология в София и Стара Загора. Драгомира взема участие не само като организатор, но и като преводач.

През 2020 година се дипломира към Адлер Институт Израел и сертифицира като ментор на родители. Освен един от създателите, тя е и Финансов и Административен директор на института.

Има две прекрасни деца, които възпитава в духа на индивидуалната психология.

Цветина Динова

Специалист и консултант, сертификат Адлер Институт България

Нина Русева

Специалист и консултант , сертифицикат Адлер Институт България

Марина Титева

Регионален мениджър за Източна България, консултант, психолог, сертификат Адлер институт България

Почетни членове:

За нас е чест да Ви представим нашите почетни членове. Това са две изключителни дами, които са допринесли изключително за популяризирането на индивидуалната психология в България и в световен мащаб.

Проф. Жанета Стойкова

Основател на обществото по индивидуална психология

Професор д-р Жанета Стойкова , д. н. е преподавател по педагогическа и възрастова психология в Тракийски университет.

Тя е съучредител на Българското общество по индивидуална психология и негов Председател за времето от 2011 до 2017 година. Член е на няколко международни научни и професионални организации:   от 2010  до 2017 на  North American Society of Adlerian  Psychology NASAP  USA, CA, от 2011 до сега  на  International Association of Individual          Psychology IAIP, Vienna, Austria и от  2017 до сега  на . Russian Academy of Natural History.

Специализирала е  психологическо консултиране   в областта на индвидидуалната психология в  International Committee of Adlerian Summer Schools and Institutes (ICASSI), Гиор, Унгария  през 2008 година , в  International Committee of Adlerian Summer Schools and Institutes (ICASSI), Пояна Брашов,Румъния през 2010  година и в Österreichscher  Verein  für Individualpsychologie (ÖVIP)- Austria през  2014.

Била е член на Комисията по образование към  IAIP през периода 2014-2017 година.

Има издадени 9 самостоятелни  монографии, 5 книги, написани   в съавторство с чуждестранни автори ,  и над 70 публикации в специализирани   научни издания в  България, САЩ, РФ,  Великобритания,  , Полша, Турция , Македония и  Украина.

Професионалните и научните й интереси   са в областта на индивидуалните особености и особеностите   на възрастовото развитие , възрастовото развитие на деца в риск, пенитенциарните  модели и практики и  адлерианския модел на психологическо консултиране.

Оснат Харел

Израел

Г-жа Оснат Харел e Изпълнителен директор на Адлер Институт Израел от 2004 до 2020 г.

По време на нейното управление Адлер институт Израел е утроил финансовия си растеж, стартирал е три програми за обучение в индивидуална психология, които печелят висока репутация в световен мащаб. Организацията се превръща в най-голямата адлерианска организация в света, която прилага теорията във всички кръгове на живота, включително: родителски и семейни отношения, възрастни хора, образование от предучилищна възраст до гимназия, академични програми, работното място, сред военните и в затворите . Адлер Институт Израел, под ръководството на Оснат Харел, предприема няколко уникални и иновативни инициативи на общинско и на национално ниво.

Оснат Харел е един от най-големите поддръжници на идеята за създаване на Адлер Институт България.

Два пъти тя беше специален гост и преподавател в Седмицата на индивидуалната психология в България.

Благодарение на Оснат институтите в България и Израел създадоха близки отношения. Към този момент и двата института работят в тясно сътрудничество.

В момента Оснат Харел създава се е посветила на нови начинания, включително разработването на специални работилници за жени, които искат да променят своя път в живота, в светлината на Корона Вирус пандемията.

TOP